הקשר בין זחילת התינוק לעצמאות


שאלה – כשאתן שומעות את המילה "עצמאות" מה עובר לכן בראש? מעבר ליום חופש, זיקוקים ובשר על האש...

עצמאות היא בעצם היכולת שלי לבחור ולהחליט בשביל עצמי. אלו יכולים להיות דברים קטנים כמו: להחליט מה ללבוש בבוקר, מה לאכול לארוחת צהריים והאם להחליף את צבע השיער, ואלו יכולים להיות דברים גדולים כמו: האם להחליף עבודה ומתי להביא ילד לעולם... אנחנו לומדים להיות עצמאיים כמו שאנחנו לומדים לעשות כל דבר אחר: לשכב על הבטן, להרים ראש, להתהפך, לזחול ועוד.

מקובל לחשוב שיום העצמאות הראשון אצל תינוקות מגיע ביום שהם מתחילים לזחול מכיוון שמאותו רגע הם יכולים לזוז בכוחות עצמם והם כבר לא תלויים בנו שנניע אותם. את הניצנים הראשונים של עצמאות אצל תינוקות אפשר לראות כבר ברגע לידתם אשר באים לידיי ביטוי בזחילה רפלקסיבית. כאשר מניחים אותו על אמא התינוק שרוצה לאכול מניע את עצמו אל המטרה שהיא הציצי.

השלב הבא בהתפתחות העצמאות הוא יציאה מרפלקסים פרימיטיביים והמעבר לתנועות רצוניות ומכוונות. כבר בחודשים הראשונים אפשר לראות כי לתינוק ישנה היכולת לבחור, לדוגמה: תינוק ששוכב על הבטן יכול לבחור להוציא את היד לבד או לבכות ולחכות לעזרה.

כולנו כאמהות זוכרות ומכירות את התחושה הזו... הקטנטן שלנו שוכב על הבטן ומנסה בכל כוחו להגיע אל הבובה שלפניו, הוא מקטר ומתאמץ ואנחנו שהבכי שלו נוגע אצלנו במקומות הכי רגישים נותנות לו את הצעצוע...
זה מתחיל כשהם קטנטנים וממשיך כשהם גדלים. אנחנו מוציאות להם את היד כשהם בוכים על הבטן, אנחנו עוזרות להם להתהפך, מביאות להם את הצעצוע כשהם לא מצליחים להגיע, מסלקות מכשולים בכדי שלא יפריעו ועוד ועוד.

לפעמים קשה לנו להבין שהעובדה שהוצאנו לו את היד כאשר התגלגל עליה אמנם תקל עליו ויהיה לו נוח יותר בעצם מונעת מהתינוק שלנו להרגיש שהצליח לבד, כאשר הוא שוכב על הבטן ומנסה להגיע אל הצעצוע שנמצא מולו ואנחנו נותנות לו בכדי שלא ירגיש מתוסכל אבל בכך לא מאפשרות לו להרגיש שהוא מסוגל להצליח בכוחות עצמו.

עצמאות מורכבת לא רק מהיכולת שלי להזיז את עצמי בכוחות עצמי, בשביל שאוכל לעשות זאת אני צריכה להבין שאני מסוגלת, אני צריכה להאמין בעצמי ואני צריכה שיעודדו אותי לנסות כאשר אני יודעת שזה בסדר לא להצליח בפעם הראשונה ואם אצטרך אקבל עזרה.

עצמאות הינה יכולת נלמדת כמו כל דבר אחר ולנו ההורים כסביבה התפתחותית ישנה האפשרות להשפיע. חשוב להבין את הקשר בין היכולת או אי היכולת שלנו לשחרר את התינוק ולתת לו תחושת ביטחון בזמן שהוא חוקר את הסביבה שלו ואת היכולות שלו לבין היכולת של התינוק להיות בעל ביטחון עצמי, שיכול להסתגל לשינויים כמו אנשים חדשים ומצבים משתנים.

לעודד לעצמאות אפשר וכדאי להתחיל כמה שיותר מוקדם, כבר בחודשים הראשונים. לתת לתינוק שלנו תחושה של ביטחון ע"י אחיזה בטוחה, להעביר את המסר "אמא הלכה לשירותים וכבר תחזור". לתת לתינוק שלנו את התחושה שהוא מסוגל לעשות בשביל עצמו, שהוא מסוגל לפתור לעצמו את הבעיה כמו להגיע לצעצוע לבד ולהוציא את היד לבד כשהוא על הבטן. ולראות עד כמה הוא מאושר כשהוא מצליח...

כאשר תינוק לומד לזחול הוא הופך להיות עצמאי כי יש לו את היכולת לנוע בכוחות עצמו וכבר אין הוא תלוי בנו בכדי להגיע ממקום למקום. אם כהורים נעודד את התינוק שלנו לחקור את הסביבה שלו, ללמוד לעשות דברים עבור עצמו, להכיר את גבולות גופו ולהיות מודע ליכולות שלו הקטנטן יגדל להיות ילד עצמאי ובטוח בעצמו.